24 Şubat 2013 Pazar

Batman Haritası

Batman Haritası
Batman, Türkiye Cumhuriyetinin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir. Dicle'nin aktığı topraklarda zengin tarihi geçmişi koruyan Batman ve antik kenti Hasankeyf, bini aşkın mağaralarıyla, tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır.1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Türkiye'nin 72. ili olma unvanına kavuşmuştur.

Tarihçe 

Batman tarihi itibarıyla yeni bir şehir olmasina karşın yerleşim alanında kurulan şehirlerin tarihi Sümerlere kadar uzanır. İluh Tepesi'nin bulunduğu alanda bir Sümer şehir yerleşiminin bulunduğu, ancak bataklık bir arazi uzerine kurulu olduğundan şehrin zaman içerisinde yeraltına göçtüğü düşünülmektedir.Ayrıca İluh Tepesi olarak adlandırılan Arazi, araştırmalar sonucunda doğal olmadığı ve yapay bir tepe olduğu kanıtlanmıştır. Batman'ın adını "batmak" teriminden bu nedenle almış olabileceği düşünülmektedir. 1940 yılında Batman civarında petrol bulunmuştur.
Coğrafya 

İklim 
Batman'ın iklim özellikleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde oluşundan dolayı genel anlamda Uzak Akdeniz İklimi kapsamındadır. Yıllık ortalama yağış miktarı 750–1000 mm civarındadır. Kışlar bazen sert ve soğuk geçmektedir. 2007.01.01 tarihinde termometreler -32 dereceyi görmüştür. İlkbahar aylarında Beşiri ve Batman ovalarında bol otluk olup İç Anadolu ve Doğu Anadolu'dan mevsimlik Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan besiciliği göçü almaktadır. Yazlar sıcak geçmektedir. Yaz aylarında bazen şiddetli yağışlarda görülmektedir.
Dağlar 
Sason Dağları (Aydınlık Dağları) — 2500 m
Mereto — 2967 m
Kuşaklı Dağı — 1947 m
Avcı Dağı — 2121 m
Meydanok Tepesi — 2042 m
Kortepe — 2082 m
Raman Dağı — 1288 m
Akarasular ve göller 
Batman Çayı
Dicle Nehri
Garzan Çayı
Jabba Cahvesi
Göletler 
Gercüş - Kırkat Göleti (sulama)
Kozluk Ceffan Göleti (elektrik)
Batman-Güvercin Göleti (sulama)
Batman Baraj Gölü (sulama, elektrik)
Dinler 

(1985)Nüfusun %92'si Müslüman, %3'ü Yezidi, %3'ü Ortodoks ve %2'si Katolik'tir[kaynak belirtilmeli]
Ekonomi 

Son yıllardaki şehre yapılan yatırımlar ve sanayinin gelişmesiyle şehir, hızlı bir değişimle gelişmiştir. Özellikle inşaat sektörünün gelişmesi Batman ilini büyük ölçekde geliştirmiştir. Sanayi hızı ise türkiye il sıralamasında 15. olup, kısa süre içinde organize sanayi bölgesi(OSB) sayısı 3'e yükselmiştir.

Yemek kültürü 

Büryan, Saç ekmeği, İçli Köfte, Şam böreği, Bumbar, Kavurma, Saç Tava, Türlü, Patates Dolma, nane sele, tırşıke hışk, babaganuç ve daha sayamadığımız.
Ulaşım 

Batman'a ulaşım havayolları, demiryolları ve karayolu olmak üzere 3 şekilde sağlanır. Batman'a bir çok havayolu şirketleri İstanbul ve Ankara direkt olmak üzere Antalya, İzmir, Adana ve yurtdışına aktarmalı olarak seferler düzenlenmektedir. Batman'da bulunan sekiz yerel otobüs firmaları bölge Karayolları Ulaşımını elinde tutmaktadır. Demiryollarından ise Türkiye'nin her tarafında ulaşım sağlanması mümkündür.


0 yorum:

Yorum Gönder